Gigant Poleca Extra 2025-06 "Kuchnia Kaczogrodzka" - dziś premiera - Mottura, Gatto i przepisy kulinarne

Dziś do sprzedaży trafi szósty w tym roku Giganta Poleca Extra, który jest książką kucharską łączącą przepisy kulinarne z komiksami. W tomie Kuchnia Kaczogrodzka znajdziecie prawie 300 stron komiksów z kaczkami i myszami, a także kilkanaście przepisów kucharskich. Cena okładkowa 304-stronicowego wydania wynosi 34,99 zł, a za przekład odpowiadał Jacek Drewnowski. Tom kupicie też m.in. na Gildii.
Publikacja jest oparta na Lustiges Taschenbuch Kochbuch, który został wydany w Niemczech w 2020 roku.

Trzeba powiedzieć, że jest to tom ciekawy głównie ze względu na swoją nietypową formę, ponieważ wcześniej nie mieliśmy żadnego Giganta, w którym obok komiksów zamieszczone były przepisy kulinarne. Komiksowo nie wygląda to wyjątkowo ciekawie, sporą część tomu zajmuje długa opowieść rozgrywająca się w połowie XIX wieku, w której Sknerus próbuje zebrać przepisy kulinarne i wygrać z Kwakerfellerem. Historię napisał Giorgio Salati, a każdą z części narysował inny włoski rysownik.

Poza tym znajdziecie też wiele krótszych opowieści, ale chyba najciekawiej wyglądają te, które już kiedyś były wydane w Polsce, czyli komiks Initniego o antystresowej kuchni i opowieść Mottury o miłości Sknerusa do marchewkowych obwarzanków. O innych komiksach trudno napisać coś więcej poza tym, że łączy je kulinarna tematyka, a w rolach głównych występują Daisy, Babcia Kaczka, Miki, a nawet Bracia Be. 

Warto wspomnieć, że jeszcze w tym miesiącu pojawi się Gigant Poleca Special o tematyce halloweenowej, natomiast na początku października premierę będzie miał kolejny Gigant Poleca Extra o tematyce kryminalnej. Ostatnio pojawił się także harmonogram wydawania serii na pierwsze miesiące przyszłego roku.

Źródło ilustracji: materiały prasowe - Egmont

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

"Gigant Poleca Premium" o Superkwęku to GIGANTYCZNY BUBEL!

Wielcy bohaterowie Disneya 1: Kaczor Donald. Zakwakane przygody - zapowiedź - bardzo dużo Barksa i Rosy